Sluiten
Bel mij.
Emotionally Focused Therapy

Relatietherapie / Personal Coaching

Emotionally Focused Therapy

1 augustus 2023

Er bestaan diverse therapieën die bijdragen aan een gezonde relatie tussen bijvoorbeeld geliefden of ouder en kind. Emotion Focused Therapie (EFT) is hier een van. Bij Emotionally Focused Therapie ligt de nadruk op het centraal stellen van hechting-emoties, met als doel om de verbinding tussen geliefden, gezinsleden of die met jezelf te herstellen. Wij vertellen je in dit blog graag meer over Emotionally Focused Therapie, het doel van deze therapie, de diverse fases en voor wie EFT geschikt is

Wat is Emotionally Focused Therapy?

Emotionally Focused Therapy richt zich nadrukkelijk op het centraal stellen van de hechting-emoties en is ontwikkeld door dr. Sue Johnson (uit Canada). Dit onderscheidt deze vorm van relatietherapie ten opzichte van andere therapievormen. De hechting-emoties gaan over de diverse basisbehoeften van een mens en bestaan uit: veiligheid, verzorging en erkenning. Wanneer deze emoties niet voldoende gehoord worden, ontstaat er een negatieve spanning. Door deze diepere emoties te (v)erkennen, ze ruimte te geven en te leren begrijpen van jezelf en van elkaar kan hier verandering in komen.

‘‘

EFT is effectief bij het herstellen of verbeteren van de verbinding.

Het doel van Emotionally Focused Therapy

Het doel van Emotionally Focused Therapy is om je emoties en die van je partner of kind beter te begrijpen, waarbij een veilige gespreksstijl wordt gecreëerd. Hierdoor wordt het mogelijk om beter naar de ander te luisteren en heeft het een positieve invloed op het wederzijdse begrip. Het creëren van een veilige haven bij onszelf of bij anderen draagt bij aan onze individuele veerkracht en zelfstandigheid.

Fasen EFT

De Emoitionally Focused Therapy bestaat uit 3 fases: de-escalatiefase, de verbindingsfase en de bestendigingsfase. Onderstaand gaan we dieper in op deze 3 fases.

Fase 1: Taxatie en de-escalatiefase
De eerste fase uit Emotionally Focused Therapy is de taxatie en de-escalatiefase. Samen bepalen we het vastgelopen punt. Tevens brengen we gezamenlijk negatieve of minder fijne patronen in kaart, die de bestaande obstakels in stand houden. Tijdens deze fase proberen we escalaties te voorkomen.

Fase 2: de verbindingsfase
De tweede fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase richten we ons op een nieuwe emotionele verbinding aan te gaan, de band dus als het ware te herstructureren. Daarbij staat veiligheid voorop. Deze nieuwe emotionele verbinding zal de relatie op een positieve manier veranderen. Samen doorbreken we oude patronen en brengen we verandering aan in het bekende gedrag.

Fase 3. de consolidatiefase
De derde en tevens laatste fase die we gedurende de Emotion Focused Therapy doorlopen is de consolidatiefase. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor oude, minder prettige patronen en obstakels. Tijdens deze fase worden handvatten geboden om oude patronen te doorbreken en valkuilen te vermijden. Deze handelingen zorgen voor een blijvend effect, ook na de Emotionally Focused Therapy. De relatie zelf wordt nu een veilige basis vanwaaruit de wereld kan worden verkend en waarin problemen hanteerbaar zijn.

 

Voor wie is het geschikt?

EFT is effectief bij het herstellen of verbeteren van de verbinding tussen partners, gezinnen, maar ook individuen. Door de verbinding te herstellen tussen geliefden of met jezelf, worden inzichten in oude, ongewenste patronen doorbroken en is het mogelijk om nieuwe gewenste patronen te introduceren. Dit zorgt voor een betere balans, open manier van communiceren en beter begrip voor jezelf of de ander.

EFT Relatietherapie
De basis van iedere relatie bestaat uit veiligheid, verzorging en erkenning. En wordt zo een ‘plek’ waarin jij jezelf terug kunt trekken wanneer het even allemaal te veel wordt. Tijdens Emotionally Focused Therapy gaan jullie samen aan de slag om deze veilige haven en de verbinding tussen jou en je partner te herstellen. Neem vrijblijvend contact op, om de mogelijkheden rondom jullie situatie in combinatie met EFT relatietherapie te bespreken.

EFT individuele therapie
Naast geliefden en gezinnen, is EFT ook uitermate geschikt om de verbinding met jezelf te herstellen. In dat geval noem je het EFIT (Emotionally Focused Individual Therapy). Na een langdurige periode van stress, veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, is het mogelijk dat je de verbinding met je eigen ik verliest. Door deze verbinding te herstellen zul je je als individu sterker, veerkrachtiger en zelfstandiger voelen. De focus ligt bij EFIT op zelfacceptatie en het versterken van het gevoel van eigenwaarde. Je leert jezelf en je emoties gedurende deze sessies beter te begrijpen.

Emotionally Focused Therapy Babet Möller

In mijn praktijk in Velp, nabij Arnhem help ik jou/jullie graag bij het herstellen en versterken van de verbinding met jezelf of je partner. Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden rondom jullie vraagstuk te bespreken. Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in mijn praktijk, waarbij veiligheid en een huiselijke sfeer voorop staan.