Sluiten

Ik ben van 22 juli t/m 9 augustus op vakantie en daardoor slecht bereikbaar. Voor contact kunt u mij wel mailen, maar niet bellen.

Sluiten

Methodieken

Elk goed en succesvol traject heeft natuurlijk een benadering op maat nodig. Een benadering waarin jij centraal staat en je houvast krijgt. Daar zijn de juiste methodieken een onmisbare spil in.

Een persoonlijke aanpak vraagt om maatwerk behandeling

 

EFT (Emotionally Focused Therapy)

Veel therapievormen zijn gericht op het verkrijgen van inzicht of het aanleren van nieuw gedrag. Maar vaak vallen we daarna terug in onze oude patronen, omdat gedrag vooral gestuurd wordt door onderliggende emoties en niet door ratio.

 

EFT is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en communicatie tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping, de basis van iedere relatie.
Ook binnen gezinscoaching is dit een zeer toegankelijke vorm van therapie. De focus ligt hierbij op groei en op een succesvol herstel van de verbinding met elkaar. Zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Hierdoor zullen er minder onderlinge spanningen zijn en komt de balans terug.

 

Als ik EFT inzet bij personal coaching zullen we ons samen richten op de relatie die jij met jezelf hebt. Hierbij zullen we het gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie vergroten door emoties te onderzoeken en tools te bieden om hier mee om te gaan. EFT is een methode die wereldwijd gebruikt wordt en is ontwikkeld door psycholoog Sue Johnson. Deze methode is inzetbaar binnen alle vormen van therapie en coaching die ik aanbied in mijn praktijk.

 

Systemisch werken

Dit is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem en je verhoudingen met anderen in dat systeem. Dat kunnen verschillende systemen zijn. Die van je gezin van herkomst, maar ook een team van collega’s. Door dit systeem meer inzichtelijk voor jou te maken, kun je ervaren waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

Familieopstellingen kunnen hiervan een onderdeel zijn. Deze maken zichtbaar wat onzichtbaar is. Want vaak zijn de dynamieken ‘onder water’ namelijk heel bepalend, zonder dat je dat zelf beseft.

 

Progressie gericht coachen

Bij deze maner van werken wordt uitgegaan van de coach. Nou is dat uiteraard altijd het geval, maar vaak heeft de therapeut of coach ook een idee waar hij/zij heen wil of in ieder geval heen kan. Bij progressie gericht coachen laat ik dat idee volledig los. Diegene die gecoacht wordt is leidend. Ik stel eigenlijk alleen vragen.

 

Bij progressie gericht coachen begin je bij de gewenste eindsituatie. Er wordt minder gekeken naar het analyseren van het verleden, maar wel naar wat het allemaal mogelijk zou maken om het doel te bereiken. Vanuit die gewenste eindsituatie wordt gekeken naar wat de eerste stap kan zijn om daar te komen. We kijken naar zaken die al eerder gelukt zijn en proberen van daaruit te opereren. Vanuit de progressie dus. Dingen die lukken of al eerder gelukt zijn verhogen de motivatie om het doel te behalen.

 

Voice Dialogue

Deze methode gaat er van uit dat je als mens uit verschillende delen bestaat. Deze subpersoonlijkheden kijken allemaal met andere ogen naar de wereld. Ze houden er verschillende gewoontes op na en hebben andere gevoelens en gedachtes. Sommige van die persoonlijkheden zijn dagelijks aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen.

 

Deze methodiek zorgt ervoor dat we in dialoog komen met deze innerlijke stemmen, onze ikken.
Vaak als ik hier met mensen over praat, vinden ze het in eerste instantie gek. Maar dat is het niet echt. Iedereen heeft deze ‘ikken’. Denk bijvoorbeeld aan de innerlijke criticus, de perfectionist, het blije kind of de pleaser. 
Ook hier geldt, hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij je met jezelf kunt verbinden en daarmee ook met anderen.

 

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing oftewel EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.

 

Simpel gezegd verwerken wij onze ervaringen tijdens het dromen op een natuurlijke manier. Wanneer het stressniveau te hoog is loopt dit verwerkingsmechanisme als het ware vast en kunnen we nachtmerries of andere klachten krijgen.

 

EMDR is een techniek om deze situatie stapsgewijs opnieuw te doorlopen, waarbij de beide hersenhelften alsnog de verbinding maken. Dit zorgt er niet voor dat de situatie vergeten wordt, maar dat de heftigheid van emoties die het oproept afneemt. Uiteraard is EMDR veel meer dan enkel een techniek en wordt deze nooit enkel op zichzelf staand toegepast. Mocht deze worden ingezet dan is dat altijd onderdeel van een traject.

 

De juiste methodieken voor de juiste handvatten.