Sluiten
Bel mij.

Woedeaanvallen bij een hoogbegaafd kind

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak ook hoog sensitief. Dat betekent vooral dat emoties veel hard aankomen bij hoogbegaafde kinderen. Zo wordt een dipje intens verdriet, boosheid wordt intense woede et cetera. Vaak kunnen dit soort woedeaanvallen bij kinderen ook gepaard gaan met agressiviteit.

Wat kun je zelf doen tegen woedeaanvallen hoogbegaafd kind

Vooral bij woedeaanvallen van hoogbegaafde kinderen zul je merken dat deze anders verlopen dan bij andere kinderen Hieronder wat tips over wat je voor, tijdens en na een woedeaanval van een hoogbegaafd kind kan doen. 

 

Wanneer je een woedeaanval ziet opkomen

Het is verstandig om de situaties waarin een woedeaanval zich voordoet te herkennen. Veel hoogbegaafde kinderen hebben bijvoorbeeld woedeaanvallen als ze uitgeput zijn door slechte slaap, andere kinderen krijgen een driftbui wanneer ze veel honger hebben of teleurgesteld zijn. Ofwel, er zijn een hoop verschillende redenen voor woedeaanvallen. Het is zaak om deze situaties te herkennen zodat je er op kan sturen. 

 

Als woedeaanvallen bij een hoogbegaafd kind gebeurt

Wanneer je de woedeaanval niet kan voorkomen is het vooral zaak om zo veel mogelijk rustig te blijven wanneer het kind dat niet is. Het is moeilijk op zo’n moment maar het werkt uiteraard beter dan wanneer je meegaat in hun emoties. Tegelijkertijd is het goed om je kind wel uit te laten razen, zo laat je ze van slag zijn over hetgeen wat de woedeaanval veroorzaakte. Zo verwerken ze de opgehoopte emoties.

 

Wanneer de woedeaanval gestopt is

Slim is om na de driftbui van het kind samen om de tafel te gaan voor een rustig gesprek. In dat gesprek ga jij als ouder achterhalen waarom de driftbui heeft plaatsgevonden. Stel daarbij vragen zoals

  • ‘’Wat maakte je boos?’’
  • ‘’Wat zou er voor zorgen dat jij de volgende keer niet boos wordt?’’
  • ‘’Hoe kan ik (als ouder) jou helpen om met je boosheid om te gaan?’’

 

Stel ook grenzen in jullie gesprek; het kan niet voorkomen dat het kind tijdens een woedeaanval spullen in huis kapot gooit of dingen vernielt. Zorg dat je daar duidelijk en consequent in bent.

 

Wat kan het kind doen?

Het is belangrijk voor het kind zelf om zich te realiseren dat boosheid en agressie niet het antwoord is op hun problemen maar hun juist in de weg zit. Tijdens persoonlijke coaching zal ik samen met het kind door goede tips heenlopen om zo’n woedeaanval tegen te gaan. Deze tips kan hij of zij vervolgens gebruiken om hun woede onder controle te krijgen. 

 

Daarnaast kan ik de ouders op maat adviseren over specifieke situaties die ik de huiselijke sfeer plaatsvinden, geen kind is immers hetzelfde. Doordat ik als gezinscoach als buitenstaander naar de situatie kan kijken zal ik met met inzichten komen waar de familie zich zelf vaak niet op de hoogte van is. Vooral Hoogbegaafde kinderen hebben in veel opzichten meer aandacht nodig. Zo kunnen we er samen uit komen. Bekijk de pagina over gezinscoaching om erachter te komen wat we samen kunnen doen!

 

Contact over woedeaanvallen hoogbegaafd kind

Woedeaanvallen bij uw hoogbegaafde kind kunnen goed behandeld worden door de juiste methodiek met behandeling toe te passen. Ik heb ervaring met het oplossen van driftbuien bij kinderen en zou jullie graag helpen met dit probleem. Neem contact met mij op!