Sluiten

Ik ben van 22 juli t/m 9 augustus op vakantie en daardoor slecht bereikbaar. Voor contact kunt u mij wel mailen, maar niet bellen.

Sluiten

Gelukkiger voelen? Hier is hoe je het doet!

Voel je je verdrietig, angstig, boos of schuldig? Het is normaal om deze gevoelens soms te ervaren, maar wanneer ze te veel worden, is het belangrijk om actie te ondernemen. Hier zijn enkele tips om met negatieve emoties om te gaan.

Begin met vast te stellen wat je gelukkig maakt.

Stel vast wat vreugde brengt. Welke activiteiten maken je aan het lachen? Waardoor krijg jij een lach op je gezicht? Wat geeft je een goed gevoel over jezelf? Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je gelukkig maakt, begin dan meer van die dingen te doen. Het klinkt simpel, maar dat is het eigenlijk ook.

 

Gelukkiger voelen – Begin dan met die dingen vaker te doen.

Als je je gelukkiger wilt voelen, moet je meer gaan doen van de dingen die je geluk brengen. Begin met het identificeren van wat je gelukkig maakt. Zoek vervolgens manieren om meer van deze activiteiten in je dagelijkse routine op te nemen. Tenslotte moet je je ertoe verbinden om ze elke dag te doen. Denk aan wat je vroeger deed wat je veel geluk bracht.

 

Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws, maar geef je wel de juiste handvatten.

Kom je er toch niet helemaal uit? Dat begrijp ik ook. Het is dan ook erg persoonlijk en soms duurt het jaren voordat je iets vindt wat je echt gelukkig maakt. Dit kan zowel in relationele sfeer als in je persoonlijke interesse gebied liggen. Dit gaan we in de therapie dan ook samen ontdekken. Wat is nu precies datgene dat je ongelukkig maakt.

 

Inventarisatie is de eerste stap van wat je gelukkig maakt.

Denk terug aan toen je jonger was en vraag jezelf af wat je het gelukkigst maakte. Was het sporten? Naar school gaan? Spelen met vrienden? Wat was het? Denk nu eens na over hoe je je vrije tijd vandaag de dag doorbrengt. Kijk je TV? Boeken lezen? Huiswerk maken? Wat is het?

 

Een handige tip die je kunt volgen is een activiteit boekje bijhouden. Schrijf dan activiteiten over de dag op en zet ernaast of je daar veel of weinig energie van kreeg. Zo krijg je over langere tijd een best goed beeld waar je meer aandacht aan wil besteden!

 

Geen idee wat je moet doen als je eenmaal vrije tijd hebt? 

Als je moeite hebt om op ideeën te komen, probeer dan te brainstormen met een vriend. Of gebruik een app als Eventbrite om super eenvoudig honderden ideeën te genereren.